Kruid en Lichaamsverzorging


home

kruiden

agenda

cosmetica

kinderfeestjes

contact

disclaime


In de loop van de tijd zal de informatie over kruiden aangevuld worden. Als je geinteresseerd bent in het zelf kruiden verwerken houd dan dit gedeelte van de site in de gaten.


Kruiden plukken en verzamelen


Als je een stuk tuin bij huis hebt is het ideaal om hier een aantal kruidenplanten in te zetten. Een aantal planten komen ook niet of nauwelijks in het wild voor, zodat je voor deze planten wel aangewezen bent op de tuin. Bijvoorbeeld citroenmelisse en rode zonnehoed zul je niet in het wild aantreffen.

Heb je kruiden bij huis dan is het een voordeel dat je ze snel kunt gebruiken en verwerken.

Planten die je over het algemeen uit het wild zult verzamelen zijn bijv. brandnetel, paardebloem, witte dovenetel, berkeblad.


Waar moet je op letten bij het plukken en vezamelen?Kruiden drogen


In het seizoen waarin de kruiden die je wilt gebruiken volop aanwezig zijn, dan kun je ze natuurlijk gelijk gebruiken. Bijvoorbeeld van wat verse takjes citroenmelisse thee zetten. Maar wil je de kruiden ook buiten hun seizoen gebruiken dan kun je ze langer houdbaar maken door ze te drogen.

Gedroogde kruiden hebben het voordeel dat je ze het hele jaar door kunt gebruiken. Je bent voor het gebruik niet afhankelijk van het seizoen waarin ze groeien. Ook kun je theemengsels maken van kruiden die op verschillende tijden geoogst zijn.


Waar moet je op letten bij het drogen van kruiden?


Veel kruiden zijn onder gunstige omstandigheden al binnen 1 of 2 weken gedroogd. Bij andere kan het langer duren. Wortels drogen erg langzaam.

Goudsbloem is een vrij vochtige bloem, Als je deze met steel, blad en al in bosjes ophangt droogt het slecht. Zelf pluk ik de oranje lintbloemen van de bloem en leg op gaas te drogen. Voor het drogen van de hele bloem knip ik de steel er eerst af, zodat allleen de bloem over blijft. Deze leg ik op de kop op gaas op een warme plek.Kruiden bewaren


Waar moet je op letten als je gedroogde kruiden bewaart?